Kalendář akcí

srpen

4 - 17 Tábor

Facebook


Aktuality

Zvláštní recenze na Pána Prstenů

Nedávno [článek byl napsán v únoru 2003] jsme byli na druhém dílu Pána prstenů v kině (tedy vedoucí, nejstarší děti a příznivci sdružení). Ať už se nám to líbilo více či méně, šli jsme na to všichni proto, že Tolkiena a jeho mistrovské dílo obdivujeme - několikrát jsme se jím již také nechali inspirovat i při táborových hrách.
Nedávno jsem někde na internetu našla recenzi na Pána Prstenů ze sedmdesátých let - období tvrdé normalizace. Tento článek mi vyloudil smutný úsměv na rtech. Smutný proto, že to, čemu se nyní snad spolu se mnou zasmějete, bylo ještě před pár desítkami let hrůznou realitou.

Usmějme se tedy a oddechněme si, že nyní se už takovému článku můžeme společně zasmát. Káča Recenze na Pána Prstenů ze 70. let:
Jde o další útok proti socialistickému zřízení. Říše zla, z níž se valí popel a dým, je průhledně umístěna na východě, obrazem dělnické třídy, která jednotně v potu tváře buduje těžký průmysl, mají být odporní a zlí skřeti.
Samozřejmě že zpovykaný synáček z buržujské rodiny nemůže vidět na těžké práci nic krásného a povznášejícího. Obyvatelé západu - zemí oplývajících mlékem a strdím -, elfové (neboli aristokracie), lidé (buržoazie) a hobiti (statkáři) žijí naopak v blahobytu (aniž je vysvětleno, odkud jej získávají)a jediné, co je trápí, je "hrozba" z východu.
"Síly dobra" zde přestavuje sbírka představitelů těchto reakčních kruhů, jejichž ruce se nikdy nedotkly pořádné práce. Jejich vůdcem je Gandalf, šiřitel zpátečnické ideologie, s jejíž pomocí udržuje obyvatelstvo v nevědomosti a strachu před pokrokem. (...)
Není pak divu, že Saruman, zastánce utlačovaných a šiřitel pokroku, je prohlášen za zrádce a jeho sídlo je zničeno bojůvkou fanatických zpátečníků. Když pak šíří socialismus v Kraji, je chycen a bez soudu potrestán hobity, podporovanými a placenými kapitalistickou mocností Gondorem. (...)
Ale socialismus se naštěstí nedá zničit hozením jakékoli své relikvie, i té nejposvátnější, do ohně. Drž se Mordore, obklíčený nepřátelskými reakčními sousedy!